Shprehje latinisht

Vincit qui se vincit.
Fiton ai që zotëron veten e tij.

Dum vivimus vivamus.
Sa të jetojmë, le të jetojmë.

Cogito ergo sum.
Mendoj, pra ekzistoj.

Ubi bene, ibi patria.
Ku ndihesh mirë është atdheu yt.

Bis vivit qui bene vivit.
Dy herë jeton ai që jeton mirë.

Dum spiro spero.
Sa marr frymë shpresoj.

Nascentes morimur.
Që kur lindim vdesim.

Memento mori.
Kujto vdekjen.

Ubi nihil vales, ibi nihil velis.
Kush nuk vlen asgjë, nuk mund të dojë asgjë.

Vultus est index animi.
Fytyra treguesi i shpirtit.

Fronti nulla fides.
Mos i kij besë aparencës.

Nemo sine vitio est.
Asnjë nuk është perfekt.

Timendi causa est nescire.
Arsyeja e frikës është mosdija.

Verba volant, scripta manent.
Fjalët fluturojnë, të shkruarat qëndrojnë.

Res, non verba.
Vepra, jo fjalë.

Si vis amari, ama.
Nëse do të të duan, duaj.

Amantes amentes.
Të dashuruarit janë të marrë.

Omnia vincit amor.
Dashuria i mund të gjitha.

Usus est magister optimus.
Përdorimi është mësuesi më i mirë.

Minima maxima sunt.
Gjërat e vogla janë më të rëndësishme.

Age quot agis.
Bëj atë që po bën. (Mos bëj shumë gjëra njëkohësisht)

Nemo dat quod non habet.
Askush nuk e jep atë që se ka.

Natura non facit saltus.
Natyra nuk bën kapërxime.

Mens sana in corpore sano.
Mendje e shëndoshë në trup të shëndoshë.

Omnia causa fiunt.
Të gjitha ndodhin për një arsye.

Causa latet, vis est notissima.
Shkaku është i fshehur, rezultati i dukshëm.

Audaces fortuna iuvat.
Fati ndihmon guximtarët.

Ars longa, vita brevis.
Arti i gjatë, jeta e shkurtër.

Gladiator in arena consilium capit.
Gladiatori e bën planin brenda në arenë.

Malum consilium quod mutari non potest.
Është plan i keq nëse nuk mund të ndryshojë.

Nil homini certum est.
Asgjë nuk është e sigurt te njeriu.

Semper letteris mandate.
Gjithmonë udhëzime të shkruajtura.

Mus uni non fidit antro.
Miu nuk ka si bazë vetëm një vrimë.

Dulce bellum inexpertis.
Lufta duket e ëmbël për ata qe skanë luftuar.

Si vis pacem para bellum.
Po do paqe përgatitu për luftë.

Sol omnibus lucet.
Dielli ndriçon për të gjithë.

Pacta sunt servanta.
Paktet duhet të respektohen.

Dura lex, sed lex.
Ligj i ashpër, por është ligji.

Veni, vidi, vici.
Erdha pashë dhe fitova.

Vi Veri Veniversum Vivus Vici.
Me forcën e të vërtetës duke jetuar fitova botën (universin)

Vincere est totum.
Të fitosh është gjithçka.

Splendide mendax.
Gabim fantastik.

Falsus in uno, falsus in toto.
Gabim në një, gabim në të gjitha.

Errare humanum est.
Të gabosh është njerëzore.

Esse quam videri.
Të jesh sesa të dukesh.

Mundus vult decipi, ergo decipiatur.
Bota do të mashtrohet, lëre pra të mashtrohet.

Ne cede malis.
Mos ju nënshtro të keqes.

De malo, bonum.
Nga e keqja e mira.

Post tenebras lux.
Pas errësirës, dritë.

Cuius regio, eius religio.
Ai që ka mbretërinë, pëcakton dhe fenë.

Ora et labora.
Lutu por edhe puno.

Aude sapere.
Guxo të dish. (Të njohësh/ të mësosh)

Aut viam inveniam aut faciam.
Ose do ta gjejmë rrugën ose do ta ndërtojmë.

Dictum, factum.
U tha u bë.

Non omnia possumus omnes.
Nuk mund t’i bëjnë të gjiha të gjithë.

Quinon proficit deficit.
Kush nuk shkon përpara shkon pas.

Nil desperandum!
Kurrë mos u dëshpëro!

Vires acquirit eundo.
Duke përparuar fiton fuqi.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *