FJALOR LATINISHT SHQIP – index

FJALOR LATINISHT SHQIP

– T –

letër e pashkuajtur

tabula rasa : letër e pashkuajtur, tabelë bosh; në filozofi mendja dhe shpirti që janë bosh, tabelë bosh në të cilën regjistrohet eksperienca; si rrjedhim kjo shprehje përdoret për të treguar injorancën torale të dikujt për një çështje specifike.

taedium vitae : neveria e jetës

terminus ante quem : kufi kohor, para të cilit ka ndodhut diçka

terminus post quem : kufi kohor, pas të cilit ka ndodhur diçka

terra incognita : e panjohur, zonë e pa eksploruar; injorancë në një sektor dijesh apo eksperienë

testimonium : dëshmim, deponim

testis unus, testis nullus : një dëshmitar, asnjë dëshmitar; dëshmia nga një person nuk mjafton për zbardhjen e të vërtetës

timeo Danaos et dona ferentes : kam frikë nga Danaot dhe nga dhuratat që sjell; frazë nga Virgjili me të cilën Laokoni nuk donte që Trojanët të pranonin Kalin si dhuratë; shprehje për të treguar se dikush duhet të jetë i rezervuar ndaj një armiku sado bujar qoftë

timeo hominem unius libri : kam frikë nga njeriu i një libri; njeriu që bazohet vetëm në një libër dhe e njeh mirë është kundërshtar i rrezikshëm në një diskutim; kjo frazë përdoret edhe për të shprehur frikën për dikë që qëndron i fiksuar në mënyrë dogmatike në pikëpamjet e një libri dhe nuk njeh apo nuk pranon mendime dhe opinione të tjera.

totidem verbis : me kaq shumë fjalë

toto caelo : (fjalë për fjalë nga gjithë qielli), krejt, komplet

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *