FJALOR LATINISHT SHQIP – index

FJALOR LATINISHT SHQIP

– D –

de facto : faktikisht, de fakto (siç është në të vertetë)

de gustibus et coloribus non disputandum : përsa i përket shijeve dhe ngjyrave nuk duhet të debatohet, dmth sejcili është i lirë të mendojë dhe dëshirojë çfarë i pëqen

de hoc satis : mjafton

de jure : de jure, (siç është në bazë të ligjeve)
de minimis non curat praetor : (njëlloj me frazën de minimis non curat lex) ligji nuk merret me gjërat e parëndësishme

de nihilo nihil : nga zeroja në zero

de novo : nga fillimi

de profundis : të thellë

de rerum natura : gjërat e natyrës

delenda est Carthago : Kartagjena duhet shkatërruar

delirium tremens : (fjalë për fjalë delir me dridhje) çrregullim që karakterizohet me humbjen e orintimit, konfuzionit mendor, dridhje për shkak të përdorimit të tepëruar të alkoolit

desideratum : e dëshiruara

diem ex die : ditë për ditë, vazhdimisht

diem perdidi : e humba ditën, shprehje e perandorit Tito që e përdorte nëse kalonte një ditë pa bërë një gjë të mirë

dies irae : ditë tërbimi

divide et impera : përça dhe sundo

do, ut des : jap, që të japësh; për të treguar nevojën e dhënies dhe marrjes midis njerëzve

dum spiro spero : përsa kohë jetoj, shpresoj

dura lex sed lex : ligj i ashpër, por është ligji. thuhet për të treguar nevojën që të zbatojmë ligjin akoma edhe kur është i ashpër

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *