FJALOR LATINISHT SHQIP – index

FJALOR LATINISHT SHQIP

– C –
 shijoje ditën

carpe diem : shijoje/jetoje ditën

c,ca : shkurtim i circa

captatio benevolentiae : tërheqja e vëmendjes së audiencës

caput mundi : qendra e botës

casu : rastësisht

casus belli : shkak për luftë, për një ngjarje apo veprim që sjell luftë

caveant consules : kjo shprehje plotësohet me “ne quid respublica capiat” që fjalë për fjalë do të thotë, le të kenë kujdes konsujt, për të mos rrezikuar republika. (kjo frazë thuhej në Senat për të treguar me mënyrë indirekte ndonjë diktator të mundshëm në kohë krize dhe se ata që kishin përgjegjësi juridike duhet të merrnin masa )

cedant arma togae : pushteti ushtarak duhet t’i bindet politikës

cetera desunt : pjesët e tjera kanë humbur, frazë për të treguar se një pjesë e një vepre nuk është gjetur apo nuk ka shpëtuar.

cf. : shiko confer

circa : rreth

citius – altius – fortius : më shpejtë, më lartë, më fortë, emblema e Lojrave Olimpike

codex : kodik

cogito ergo sum : mendoj, pra ekzistoj.

collato : në krahasim me

conditio sine qua non : shiko sine qua non

confer : krahaso

confessio fidei : pohimi i besimit

coniecit : supozo, konkludo

consensus : marrëveshje, konsensus

consuetudo altera natura : zakoni është natyra e dytë

contra naturam : kundra natyrës

contraria contrariis curantur : të kundërtat kurohen me të kundërta

corpus : trupi, totali, korpus

corrigenda : ato që duhet të korrigjohen

cui bono : për cilin është dobia? kush përfiton?

cuique suum : sejcilit hakun, sejcilit ajo që i takon

cuius regio eius religio : feja e qeverisë

curriculum vitae : CV, curriculum vitae, rezume

FJALOR LATINISHT SHQIP

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *