FJALOR LATINISHT SHQIP – index

FJALOR LATINISHT SHQIP

– V –

vade mecum : fjalë për fjalë eja me mua; shprehje për libër që e ka dikush me vete dhe e përdor shpesh (librin); shprehje që thuhet për çdo objekt që marrim me vete për përdorim të shpeshtë

vade vale : të priftë e mbara

vae victis : shprehje për të treguar se ai që ka humbur është në dispozicion të fitimtarit

varia lectio : shkrim i ndryshëm në tekst

veni, vidi, vici : erdha, pashë, fitova; fjalët e Qezarit kur shpalli fitoren kundër Farnakës; shprehje për sukses të shpjtë dhe të lehtë

verbatim et litteratim : fjalë për fjalë e gërmë për gërmë

verbi gratia : për shembull

veritas odium parit : e vërteta lind urrejtje

versus : varg (poetik)

veto : veto, e drejta e një kryetari shteti të mohojë miratimin e ligjit

vi et armis : me anë të dhunës dhe armëve

via media : rruga e mesme

vice versa : anasjelltas

vide : shiko

vide infra : shiko më poshtë

vide supra : shiko më lart

video meliora proboque, deteriora sequor : i njoh më të mirat dhe i aprovoj por vazhdoj me më të këqiat

vir sapit qui pauca loquitur : është i urtë ai që flet pak

vita activa : jetë aktive

vita brevis : jetë e shkurtër

vita contemplativa : jeta teorike

viva voce : gojor

vox populi vox Dei : zëri i popullit, zëri i Zotit

Vulgata : kështu quhet përkthimi në latinisht i Biblës që u bë në shekullin e katërt

 

FJALOR LATINISHT SHQIP

 

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *