Fjalor Fetar | Fjalori i Feve

Fjalor Fetar

lutem
LUT (LUTEM)
I falem a i drejtoj një lutje një hyjnie a një shenjti; kryej lutjet e një riti fetar; kremtoj një festë fetare

LALË
Emër, me të cilin thirrej banori i krishterë i Myzeqesë nga banorët myslimanë.

LAR
E diela e larit, e diela e dafinave.

LAIK
Që nuk është fetar e kishtar, që nuk ka përmbajtje fetare; që nuk merret me fenë; që nuk i përket fesë dhe klerit;

LIDHURA TË
Nata e fundit para fillimit të kreshmëve të mëdha, pas së cilës të krishterët nuk hanë më mish e bulmet deri sa të vijnë pashkët; festa që bëhet me këtë rast.

LIGJ
Sistem rregullash që feja kërkon të zbatohen nga besimtarët.

LIGJOHEM
Rrëfehem, kungohem e lyhem me vaj të bekuar nga prifti përpara vdekjes që të më falen mëkatet

LIGJOJ
Pagëzoj.

LITANI
Lutje e gjatë fetare, që thuhet a këndohet në kishë pjesë-pjesë e me radhë një herë nga prifti e një herë nga besimtarët.

LITURGJI
Shërbesa kryesore që bëhet në kishë zakonisht në mëngjes ose paradreke.

LITURGJIK
Që ka të bëjë me liturgjinë, që i përket liturgjisë, i liturgjisë.

LUTËS
Besimtari që i lutet hyjnisë a një shenjti, ai që bën lutje fetare.

LUTJE
Fjalë që i drejtohen një hyjnie a një shenjti; fjalë e shprehje që thonë besimtarët gjatë një riti fetar.

LUTJESORE
Libër që përmban lutjet fetare.

Fjalor Fetar

5 thoughts on “Fjalor Fetar | Fjalori i Feve”

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *