Fjalor Fetar | Fjalori i Feve

Fjalor Fetar

HAFËZ
Titulli më i ulët i klerikëve myslimanë; ai që e ka këtë titull dhe që di përmendësh tekstin e kuranit, të cilin ua thotë besimtarëve gjatë shërbimeve fetare.

HALVETI
Sekt fetar mysliman, sipas të cilit njeriu duhet të jetojë i vetmuar, larg botës; pasuesi i këtij sekti.

HAXHI
Titull që u jepet besimtarëve myslimanë ose të krishterë, të cilët shtegtojnë në vendet e shenjta (në Mekë a në Jerusalem); ai që ka shtegtuar në vendet e shenjta dhe ka marrë këtë titull.

HAXHILLËK
Shtegtim që bëhet nga besimtarët myslimanë e të krishterë në vendet e shenjta.

HEREZI
Rrymë e doktrinë fetare që ishte kundër dogmave të kishës së krishterë në fuqi.

HERETIK
Ai që ishte kundër dogmave të fesë së krishterë në fuqi, i shkelte ose i luftonte ato dhe për këtë arsye dënohej e ndiqej nga kisha, pasues i një herezie.

HIERARKI
Rendi i titujve fetare.

HIJERORE
Kungë; faltore, tempull.

HIJE
Vegimi i diçkaje, fantazmë; xhind.

HIMN
Vjershë, poemë a këngë që i kushtohet një ngjarjeje të shënuar ose një njeriu të shquar që këndohet në kor.

HIR
Mëshira, ndihma e përkrahja hyjnore e perëndisë.

HIRËSOJ
Mëshiroj dikë; ia fal mëkatet.

HIRMADH
I mëshirshëm, mëshirëmadh; që fal mëkatet.

HOXHË
Titull që u jepet klerikëve myslimanë; ai që ka këtë titull, dhe kryen shërbimet fetare.

HYJNIZOJ
E quaj perëndi ose e vë në një radhë me perënditë, e shoh si qenie hyjnore me fuqi të mbinatyrshme.

HYJNOR
Fetar; kishtar.

Fjalor Fetar

5 thoughts on “Fjalor Fetar | Fjalori i Feve”

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *