Fjalor Fetar | Fjalori i Feve

Fjalor Fetar

VAJOJ
Lyej me vaj të shenjtë një besimtar përpara vdekjes, miros.

VAKËF
Vend i shenjtë, që ishte pronë e një xhamie, e një kishe, e një teqeje a e një manastiri.

VËLLAZËRI
Grup murgjish a fetarësh të tjerë që banojnë në një manastir a që janë të lidhur nga qëllime e synime të përbashkëta, bashkësi fetare.

VELADON
Veshje e jashtme prej stofi të zi, e gjatë deri në fund të këmbëve dhe me mëngë të gjera, që mbajnë priftërinjtë katolikë; petk fetar.

XHAKON
Ai që ndjek një shkollë fetare për t’u bërë prift; titull kishtar më i ulët se prifti; ai që mban këtë titull, ndihmës i priftit në kryerjen e shërbesave fetare (në kishën katolike).

XHAKONI
1. Koha që kalon xhakoni në seminar a në shkollën fetare para se të bëhet prift; titulli dhe puna e xhakonit (në kishën katolike).
2. Tërësia e xhakonëve, xhakonët.

XHEHENEM
Vend në të cilin shpirtrat e të vdekurve mundohen e vuajnë për mëkatet që kanë bërë, në të gjallë; (në fenë myslimane)

XHENET
Vend shumë i bukur, ku jetojnë në lumturi shpirtrat e të vdekurve që nuk kanë bërë mëkate në të gjallë. (në fenë myslimane)

ZGJIDH KRESHMËN
E themi këtë kur ndërpresim kreshmën.

ZOT
Qenia më e lartë e mbinatyrshme, që besojnë fetë e ndryshme, e cila ka krijuar botën, qëndron mbi të dhe drejton gjithçka; Perëndi. Krijues
Fjalor Fetar

 

5 thoughts on “Fjalor Fetar | Fjalori i Feve”

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *